Instructies voor de aanvoerder

Taken van de aanvoerder:

 • Bij alle jeugdcompetities geldt dat de ouders van de ‘aanvoerder’ onderstaande taken op zich nemen zolang de kinderen dit nog niet zelf kunnen.

 • De aanvoerder is verantwoordelijk voor alle onderstaande zaken, maar kan natuurlijk best zaken delegeren aan andere leden uit het team. Mocht een team in gebreke blijven, door bijvoorbeeld onvolledig met te weinig spelers aan te treden, zich na inschrijving alsnog terug te trekken, uitslagen niet op tijd in te voeren en dergelijke, dan kan de KNLTB besluiten om de T.V. Vreeswijk een boete op te leggen. Dit komt zelden voor. Mocht dit echter voorkomen, dan zal T.V. Vreeswijk deze boete gelijkelijk doorbelasten aan alle leden van het team.

 • Haal tijdens de aanvoerdersavond de ballen en de wedstrijdmap op.

 • Bekijk de aanvangstijden op de site van de KNLTB (www.knltb.nl voor volwassen competitie en

  www.tenniskids.nl voor de jeugdcompetities rood, oranje en groen). Tot 8 dagen voor aanvang van een competitiedag kan de aanvangstijd nog worden gewijzigd. Ga er niet vanuit dat de aanvangstijd die aan het begin van de competitie vermeld staat nog steeds hetzelfde is. Maar controleer!

 • Een ploeg heeft in elk geval een half uur speling. Dat wil zeggen dat pas een half uur na de gepubliceerde aanvangstijd mag worden vastgesteld dat een ploeg niet is komen opdagen. Indien dit het geval is zet dit dan duidelijk op het formulier. Indien dit voorkomt terwijl je uit speelt meldt dit bij de baancommissaris van de bezoekende vereniging en vraag om een wedstrijdformulier waarop je dit kan invullen.

 • Zorg dat het team compleet is (eventueel met invallers). In principe moet degene die niet kan spelen zelf voor een vervanger zorgen. Spelen op een andere dag, kan alleen in overleg en dus met goedkeuring van de VCL en de tegenstander. Dit moet altijd voor de volgende speelronde plaatsvinden.

 • Iets anders betreft het ‘inhalen’ van een speeldag die vanwege weersomstandigheden niet plaats kan vinden. Dit wordt standaard gepland op de eerste door de KNLTB aangewezen inhaaldag in overleg met de VCL. Dit laatste is noodzakelijk vanwege het inplannen van de banen, de VCL aanwezigheid en de barbezetting.

 • Wees op tijd op het park aanwezig (met het hele team) om de tegenstander te ontvangen. Dit is minimaal een half uur voor aanvangstijd van de wedstrijden. De aanvangstijd is te vinden op www.mijnknltb.nl (zie instructies verderop). Het is gebruikelijk om als gast het eerste rondje koffie of thee aan te bieden aan de tegenstanders. De thuisspelende ploeg verzorgt doorgaans ook wat lekkers bij de koffie en voor de jeugd. De tenniskids en jeugdspelers kunnen gratis limonade drinken (op kosten van TVV).

 • Wissel de opstelling uit met de tegenstander en gebruik hiervoor de opstellingsbriefjes. Handig voor de tegenstander is om ook de voornamen erop te zetten.

 • Controleer de speelpasjes van de tegenstander. Indien een speelpasje niet correspondeert met de persoon tegen wie gespeeld moet worden, speel dan die partij niet. De overige partijen moeten wel gespeeld worden, op volgorde van sterkte.

 • Start altijd met de sterkste enkel- of dubbelpartij. De volgorde van de wedstrijden is altijd: enkels, dubbels en als laatst de mix partijen.

 • Zorg ervoor dat je op tijd start met de wedstrijd. Geef gevolg aan de aanwijzingen van de baancommissaris. De reglementen geven aan dat de inspeeltijd maximaal 5 minuten mag duren!

 • Zorg dat er nieuwe ballen aanwezig zijn, 1 blik per single. Er wordt begonnen met de single partijen, met nieuwe ballen. Daarna worden de ballen gebruikt voor de af- wijken.

 • Vul het wedstrijdformulier in. Het is belangrijk om nauwkeurig alles in te vullen.  Schrijf duidelijk! Gebruik een balpen, leg het wedstrijdformulier b.v. op het competitieboek en druk stevig zodat ook het 3e vel leesbaar wordt.

De volgende zaken moeten (o.a.) worden ingevuld:

 • ‒  Het competitie- of afdelingsnummer (op de envelop geschreven, en in het boek te vinden). Dit is het belangrijkste gegeven! Links bovenin invullen.

 • ‒  De clubnamen van beide verenigingen (niet afkorten). De datum en de speeldag. Dit is 1, 2, etc., de dag volgens het speelschema. Dit is belangrijk bij het inhalen van een wedstrijd.

 • ‒  De lidnummers, namen en speelsterkte van de spelers in iedere categorie. Gebruik hierbij de opstellingsbriefjes.

 • ‒  De uitslagen van de onderlinge wedstrijden (setstanden), ook van afgebroken wedstrijden, en de einduitslag.

 • ‒  Controleer of het wedstrijd formulier door beide aanvoerders is ondertekend.

 • ‒  Indien het vermoeden bestaat dat er onreglementair gespeeld wordt, maak daar dan bij inlevering van

  het wedstrijdformulier melding van bij de VCL. Die kan eventueel bij de KNLTB protest aantekenen.

 • ‒  Het tweede formulier is voor de tegenstander, het laatste formulier houd je zelf (hoor je bij je te hebben,

  tegenstander kan erom vragen!).

 • ‒  Als een wedstrijd, b.v. door slecht weer, wordt afgebroken, wordt het extra wedstrijdformulier

  ingestuurd, met vermelding van de tussenstand. Er moet een inhaaldag worden afgesproken!
  De inhaaldagen staan in de bijlage. Indien een wedstrijd niet door gaat of niet volledig is afgemaakt dient uiterlijk op de eerst mogelijke inhaaldag te worden gespeeld. Geef de datum (uiteraard alleen voor een thuiswedstrijd) door aan de VCL deze kan dan banen reserveren. Het originele formulier wordt pas ingeleverd na het inhalen van de wedstrijd.

 • ‒  Belangrijk: binnen 24 uur dient de stand op basis van het ingevulde formulier te worden ingevuld op de KNLTB site onder ‘invoeren competitiestanden’ of op de Tenniskids site voor jeugdcompetities. Alle aanvoerders zijn hiervoor speciaal gemachtigd. Andere teamleden kunnen dus de stand alleen invoeren onder de gebruikersnaam van de aanvoerder op ‘mijn knltb’ of ‘Tenniskids’.

  Het indelen van spelers

  Bij de sterkte van spelers gaat het om de sterkte op het pasje! De opstelling van de spelers moet naar afnemende sterkte. Voorbeeld: speler A (7) ,B (8), C (8) ,D (9): Speler A moet dan de eerste single spelen en D de laatste.

  Voor de dubbel geldt hetzelfde, maar dan voor de sterkte van het paar ((dubbel)sterkte bij elkaar optellen). Voorbeeld: Paar 1: 7 + 8 = 15 en paar 2: 8 + 9 = 17. Paar 1 moet de eerste dubbel spelen.

  Als beide paren opgeteld even sterk zijn, mag je zelf bepalen wie eerste dubbel speelt!

  Voor meer informatie KNLTB site www.knltb.nl/ www.tenniskids.nl of vraag het de aanwezige VCL. Instructies voor het vinden van starttijden, contactgegevens etc.

  volwassenencompetities

  Om te zien waar en tegen wie je moet spelen, wat de standen zijn en in welke afdeling je ploeg speelt, volg dan het volgende pad:

 1. Selecteer wedstrijdtennis in het blauwe balkje

 2. Selecteeronderkopjecompetities‘uitslagen&standen”

 3. Vul in bij verenigingsnummer: ‘81752’ en vul het afdelingsnummer in

 4. Om te zien hoe laat je moet beginnen, druk je op informatie-icoontje dat achter de wedstrijd staat

 5. Omdegegevensvandeclubtezien(waaronderdebaansoort) druk je eenvoudig weg op de club.

Als het goed is heb je al een KNLTB-account aangemaakt, maar als je die nog niet hebt aangemaakt, zal je die eerst moeten aanmaken bij ‘mijn KNLTB’ voordat je informatie van de site kunt afhalen.

Idem voor jeugdcompetities (rood, oranje en groen)

Om te zien waar en tegen wie je moet spelen, wat de standen zijn en in welke afdeling je ploeg speelt, volg dan het volgende pad:

 1. www.tenniskids.nl

 2. Kies “Tenniskids wedstrijdprogramma, hier vind je alles over de World Tour (benaming voor de rode en

  oranje competities) en de groene competities.

 3. Klik op de link http://tenniskids.toernooi.nl/ en kies de competitiesoort die je kind speelt, World Tour of

  groen.

 4. Kies vervolgens het tabblad “clubs” en zoek op “vreeswijk”, je vindt dan T.V. Vreeswijk en klikt hierop.

 5. Bij de World Tour zie je nu tabjes met “kalender”, “teams” en “spelers” en daar vind je alle informatie

  over de speellocatie (uit of thuis) en aanvangstijden.

 6. Bij de groene competities zie je nu tabjes voor “teams”, “wedstrijden”, “standen” en “spelers”, waar de

  desbetreffende informatie gevonden kan worden. Let er goed op dat je bij het juiste team/ afdeling kijkt,

  waar je kind in speelt.

 7. Alleen bij de groene competities zal de aanvoerder de standen invoeren. Hiervoor dien je eerst in te

  loggen, via “inloggen” in de rechter bovenhoek. De inlognaam en het password staan in de

  aanvoerdersmap.

 8. Achter de thuiswedstrijden komt nu een linkje te staan genaamd “wijzigen”. Zodra je hierop klikt zijn er

  diverse opties, waaronder het aanpassen van de aanvangstijden, het plaatsen van berichten voor de tegenstander en het invoeren van de uitslagen. Dit laatste spreekt dan verder voor zich.

Specifiek voor de groene competitie

In de GROENE competitie wordt op een volledige baan met de GROENE (stage 1) bal gespeeld. Jongens en meisjes spelen in GROEN door elkaar. Er is dus geen onderscheid meer tussen gemengde-, jongens- en meisjesteams. De peildatum is vastgesteld op 31 december, er is geen leeftijdsdispensaties meer mogelijk, de competitie is uitsluitend bedoeld voor “GROENE kinderen” in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar. De volgende zaken gelden:

 •   Er wordt gespeeld op 2 nivo’s, GROEN 1 en GROEN 2.

 •   Er worden 6 partijen gespeeld: 4 enkels + 2 dubbels.

 •   Er wordt gespeeld om twee gewonnen ‘korte’ sets (tot en met 4 games en 2 games verschil). Bij een

  stand van 4-4 wordt er een tiebreak (7 punten) gespeeld.

 •   Het Beslissend Punt Systeem is van toepassing (bij 40-gelijk wordt om één beslissend punt gespeeld,

  waarbij de ontvanger bepaalt vanaf welke kant wordt gereserveerd).

 •   Wanneer in een wedstrijd de stand één set gelijk is, wordt er een beslissende (7 punten) tiebreak gespeeld om de wedstrijd te beslissen. Deze tiebreak vervangt dus de beslissende derde set.

 •  De speeldag wordt woensdag, aanvang tussen 13.30 en 15.30uur (in onderling overleg is eerder of later beginnen mogelijk).
logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 30 606 4388

TV Vreeswijk

Anemoonstraat 68A
3434 JD Nieuwegein

KVK-nummer

40477174